12 këshilla për të hapur rrugët e frymëmarrjes dhe për të marrë frymë më mirë

09:36 / 16 Maj 2022

U Kopjua

Për fat të keq, sëmundjet e frymëmarrjes janë rendi i ditësMe Një shembull i qartë i kësaj është përhapja e astmës, e cila sipas studimeve prek rreth 334 milionë njerëz në botë. Kjo nuk është një pyetje anekdotike, pasi ekspertë të ndryshëm teorizojnë se kjo rritje patologjike mund të lidhet qartë me urbanizimin e mjedisit (dhe të gjitha gazrat e emetuar që kjo përfshin).

Siç do të shohim në rreshtat e mëvonshëm, nga Sëmundja Kronike Obstruktive Pulmonare (COPD) deri te tuberkulozi, shumë sëmundje dhe gjendje mund të gjenerojnë shqetësime të frymëmarrjes tek pacienti. Për më tepër, kjo karakteristikë është një reagim shumë i zakonshëm psikosomatik i lidhur me çrregullimin e ankthit të përgjithësuar, pasi është e zakonshme që njerëzit me nivele të larta stresi të deklarojnë se “nuk mund të marrin frymë”.

Në një botë të globalizuar ku ndotja dhe stresi na rrethojnë, të mësosh të marrësh frymë mirë është çelësi për mirëqenien fiziologjike dhe emocionale të individit. Prandaj, sot ne ju tregojmë 12 këshilla për të hapur rrugët e frymëmarrjes dhe për të marrë frymë më mirë.

  • Ne ju rekomandojmë të lexoni: “6 nivelet e cilësisë së ajrit (dhe pasojat për shëndetin)”

Rëndësia e sëmundjeve të frymëmarrjes

Siç thonë shpesh thëniet popullore, “qenia njerëzore nuk e di se çfarë ka derisa ta humbasë”. Ne e marrim frymën e duhur si të mirëqenë, pasi është aktiviteti më themelor që bëjmë pa vetëdije, por për fat të keq, jo të gjithë e kanë këtë luks. Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) na jep disa të dhëna zbuluese:

  • Astma prek 14% të të gjithë fëmijëve në botë.
  • Sëmundja Kronike Obstruktive Pulmonare (COPD) prek 65 milionë pacientë, nga të cilët 3 milionë vdesin çdo vit.
  • Tuberkulozi konsiderohet infeksioni më i zakonshëm vdekjeprurës, me 10 milionë njerëz që e infektojnë atë çdo vit. Nga këto, 1.4 milion vdesin.
  • Rreth 1 miliard njerëz thithin ndotës të jashtëm në baza ditore.

Këto të dhëna na lënë pa frymë, apo jo? Duke parë grupimet statistikore si ky, bëhet më e qartë se kurrë se frymëmarrja e duhur po bëhet gjithnjë e më shumë një luks i klasës. Fatkeqësisht, shumë nga vdekjet nga këto sëmundje janë të parandalueshme dhe të shërueshmePor infrastruktura shëndetësore e vendeve me shkallë të lartë të vdekshmërisë nuk mund të ofrojë trajtim adekuat për pacientin.

  • Ne ju rekomandojmë të lexoni: “11 sëmundjet më të zakonshme të frymëmarrjes (shkaqet, simptomat dhe trajtimi)”

Këshilla për të marrë frymë më mirë

Pasi të kemi vendosur rëndësinë e frymëmarrjes në një kontekst global, është koha për të paraqitur 12 këshilla për të hapur rrugët e frymëmarrjes dhe për të marrë frymë më mirë. Le të shkojmë atje.

12. Kontrolloni ankthin

Hiperventilimi, domethënë veprimi i frymëmarrjes më shumë sesa është e nevojshme, shkakton një çekuilibër në përqendrimet e O2 dhe CO2 në gjak, gjë që modifikon pH -in e tij. Kjo mund të përkthehet në ndjesi shpimi gjilpërash, marramendje, tension të muskujve ose këmbë të dobëta.

Njerëzit me Çrregullime të Ankthit të Përgjithshëm (GAD) ose një tendencë për sulme paniku shpesh hiperventilohet në kohë stresi kronike, apo edhe pa e kuptuar. Shikimi i një specialisti për të menaxhuar këtë stres të pashëndetshëm mund ta ndihmojë shumë pacientin të marrë frymë më mirë në afat të shkurtër dhe të gjatë.

11. Bëni frymëmarrje diafragmatike

Metoda është e thjeshtë: merrni frymë thellë duke përdorur diafragmën (“Duke fryrë zorrët”, për mungesë të një termi më teknik) për një minimum prej 10 minutash. Kjo teknikë është e lidhur ngushtë me pikën e mëparshme, pasi i lejon pacientit të ndërgjegjësohet për ritmin e tyre të frymëmarrjes dhe ta ngadalësojë atë gradualisht.

10. Teknika e skadimit të detyruar

Ne nuk do të përqendrohemi në metodologjinë specifike dhe themelin e saj, siç do të jepte për një artikull më vete, por ka video dhe mësime të shumta në internet që shpjegojnë se si të zotëroni këtë teknikë. Si përmbledhje, mund të themi se bazohet në një formë e kollitjes që e mban fytin hapur më gjatë, duke lejuar që ajri të lëvizë përtej mukozës së frymëmarrjes. Kjo teknikë është shumë pozitive tek pacientët me sëmundje të tilla si gripi dhe kapsllëku, pasi ndihmon shumë në ekspektorimin e mukusit.

9. Kullimi postural

Një teknikë tjetër që, përmes pozicioneve dhe cikleve të veçanta të thithjes, lehtëson frymëmarrjen. Asshtë po aq e thjeshtë sa të miratosh pozicione për intervale të shkurtra që favorizojnë nxjerrja e mukozave të rrugëve të frymëmarrjes (për shembull, të shtrirë pak të prirur). Përsëri, këto lloj metodologjish ndihmojnë në ekspektorimin e mukozave.

8. Ajri i pastër në shtëpi

Përdorimi i ngrohjes shumë të lartë në dimër ose ajrit të kondicionuar, duke krijuar rryma të temperaturës, mund të thajë mjedisin. Në mënyrë ideale, lagështia relative nuk duhet të bjerë nën 45% në shtëpi, pasi ajri i thatë e bën procesin e frymëmarrjes më të vështirëMe Nëse është kështu, vendosja e lagështuesve është gjithmonë një mundësi e mirë për të hapur rrugët e frymëmarrjes.

  • Ne ju rekomandojmë të lexoni: “10 mënyra për ta bërë shtëpinë tuaj më të shëndetshme”

7. Përdorni materiale të miratuara në mjedisin e punës

OBSH vlerëson se rreth 2 miliardë njerëz janë të ekspozuar ndaj tymit toksik dhe ndotësve në ambiente të mbyllura. Puna si punë në industrinë kimike, ndërtimtari dhe shumë sektorë të tjerë mund të favorizojë shumë shfaqjen e patologjive pulmonare. Edhe nëse efektet e këtij ekspozimi nuk janë menjëherë të dukshme, kërkoni material mbrojtës të aprovuar të frymëmarrjes ne vendin e punes është një domosdoshmëri në këta sektorë profesional.

6. Ushtrohuni

Përtej të gjitha përfitimeve të mundshme afatgjata të stërvitjes, përfshirja në një rutinë të aktiviteteve të buta dhe të qëndrueshme mund të shkojë shumë për t’ju ndihmuar. hap rrugët e frymëmarrjesMe Yoga, tai chi dhe aktivitete të tjera me kërkesë të ulët mund të jenë gjithashtu një mundësi e mirë për frymëmarrje më të mirë. Nënseksion i vogël: natyrisht, kjo këshillë nuk vlen për njerëzit astmatikë.

  • Ne ju rekomandojmë të lexoni: “6 përfitimet e bërjes së aktivitetit fizik”

5. Humbni peshë

Kjo këshillë është e qartë, por ende duhet nënvizuar. Akumulimi i yndyrës në bark ngre diafragmën, e cila shtrëngon kafazin e kraharorit dhe, për këtë arsye, zvogëlon funksionin e mushkërive të individit. Ndër shumë gjëra të tjera, humbja e peshës promovon frymëmarrje më të mirë tek njerëzit me obezitet.

4. Ecni gjënë e parë në mëngjes

Studimet sugjerojnë që mungesa e vitaminës D lidhet me sëmundjet astmatike. Kështu, ekspozohet në diell gjatë orëve të para të ditës (kur nivelet e ndotjes janë më të ulëtat) mund të jetë një ide e mirë. Edhe pse nuk është një korrelacion plotësisht i besueshëm, stërvitja dhe frymëmarrja e ajrit të pastër në mëngjes është gjithmonë e mirë.

3. Të jetë i hidratuar mirë

Trakti i frymëmarrjes mbrohet kundër patogjenëve të mundshëm duke krijuar një mukozë në indet e tij, por në trupat që mungojnë në ujë, prodhimi i kësaj barriere mund të zvogëlohet. Prandaj, dehidratimi është lidhur me episodet e bronkitit infektiv akut dhe kronik. Pi pak tetë gota ujë në ditë Na lejon të marrim frymë më mirë në mënyrë indirekte, pasi na mbron nga viruset dhe bakteret e mundshme të frymëmarrjes.

2. Shkoni te mjeku

Fatkeqësisht, jo të gjitha sëmundjet e frymëmarrjes mund të zgjidhen duke ndryshuar pozicionin. Ndonjëherë vështirësitë në frymëmarrje mund të shoqërohen me alergji, infeksione dhe madje edhe kancere të mushkëriveMe Sigurisht, në këto raste ndërhyrja e një specialisti është e nevojshme menjëherë. Nëse gulçimi është konstant, nëse kolla nuk ndalet ose nëse mendoni se jeta juaj është në rrezik për shkak të një deficiti të frymëmarrjes, nuk ka asnjë trajtim të vlefshëm në shtëpi: duhet të shkoni te mjeku.

1. Ndaloni pirjen e duhanit

A e dini se duhani vret pothuajse gjysmën e njerëzve që e përdorin atë? OBSH vlerëson se afërsisht 8 milion njerëz vdesin në vit drejtpërdrejt për shkak të këtij zakoni të çmendur. Realiteti është se duhani përmban shumë kimikate të dëmshme që irritojnë traktin respirator, duke çuar në prodhimin e mukusit dhe të ashtuquajturën “kollë duhanpirëse”.

Kur ky ekspozim ndaj kimikateve të dëmshme është konstant, ekziston një predispozitë për të zhvilluar patologji serioze të tilla si Sëmundja Kronike Obstruktive Pulmonare (COPD) ose kanceri i mushkërive, ndër shumë të tjera. Lënia e duhanit jo vetëm që hap rrugët e frymëmarrjes dhe merr frymë më mirë – mund të shpëtojë jetën tuaj.

  • Ndoshta ju jeni të interesuar: “Pirja e duhanit ose avullimi? Çfarë është më mirë për shëndetin tuaj?”

Përmbledhje

Siç kemi parë, frymëmarrja e dobët zakonisht lidhet me stresin, ankthin dhe zakone të tjera negative, të tilla si pirja e duhanit, mungesa e hidratimit ose obeziteti. Kujdesi për trupin dhe mendjen janë, pa dyshim, hapat e parë për të fituar një frymëmarrje të rregulluar dhe korrekte.