In Medias Res

Editoriale

Bashkohuni me ne në rrjetet sociale

Kosovalive SH.P.K.
Rruga Vicianum, 2/1 Arberi
10000 Prishtine
Kosovë

Email: [email protected]
Tel: 038 753 465
Tel: 043 588 700

“Át Gjergj Fishta”, libri më i ri i Sabri Hamitit

me 18 Gusht 2020 ora 18:09

U Kopjua

“Át Gjergj Fishta”, libri më i ri i Sabri Hamitit

Shkrimtari e studiuesi Sabri Hamiti, ka botuar këto ditë monografinë për poetin kombëtar Gjergj Fishta, në 80-vjetorin e kalimit të tij në amshim.

Në këtë libër përfshihen shkrimet e akademik Sabri Hamitit për veprat e tij: epike, “Lahuta e Malcís”; lirike “Nji lule vjeshtet”; dramatike, “Juda Makabé”; satirike, “Nen hajat të Parrizit”; polemike, “Hijeve të Parnasit”, të cilat studiuesi i ka shkruar në tri deceniet e fundit.

Gjergj Fishta, “Për katër decenie, i vlerësuar për t’u kurorëzuar me statusin e Poetit të kombit. Për katër decenie të tjera, i mohuar për ta shpënë në statusin e Poetit të ndaluar. Dhe, për tri deceniet e mbrama, i rinjohur, për t’u nominuar Monument i letër¬sisë shqipe”, shkruan Hamiti në parathënien e librit, të cilin e konsideron Hero kulturor shqiptar.

Libri është botuar nga “Botime Françeskane” në kolanën e revistës së famshme “Hylli i Dritës” të Shkodrës, të cilën e kishte themeluar dhe udhëhequr vetë Gjergj Fishta.

Këtë vit shënohet 80-vjetroi i kalimit në amshim i Gjergj Fishtës, ndërsa vitin e ardhshëm 120-vjetori i lindjes.

Le të kujtohet që në vitin 1997, Rilindja kishte botuar veprën më komplete të Gjergj Fishtës deri në atë kohë, të cilën e kishte përgatitur Sabri Hamiti.