Kulturë

Bashkohuni me ne në rrjetet sociale

Kosovalive SH.P.K.
Rruga Vicianum, 2/1 Arberi
10000 Prishtine
Kosovë

Email: [email protected]
Tel: 038 753 465
Tel: 043 588 700

Çfarë ka lirë në Zvicër?

09:13 / 03 Qershor 2022

U Kopjua

Megjithëse “Zvicra” dhe “e lirë” nuk duhet të përdoren kurrë në të njëjtën fjali, fakti është se disa gjëra janë në fakt me çmime të arsyeshme.

Për shembull, Tatimi mbi Vlerën e Shtuar (TVSH) është 7.7 përqind, ndërsa është shumë më i lartë në të gjithë Evropën.

Për shkak të kësaj, çmimet e disa mallrave, si elektronika, janë më të ulëta në Zvicër se në shumë vende evropiane.

Gjithashtu, tarifat e shkollimit në universitetet zvicerane janë të ulëta sipas standardeve të shumë vendeve të tjera.

Në institutin teknik prestigjioz ETH në Cyrih, për shembull, tarifat e shkollimit dhe semestrave janë gjithsej 649 franga në semestër.

Sipas faqes së internetit të konsumatorit Moneyland.ch, “Banori mesatar i Zvicrës shpenzon 10.7% të të ardhurave të tij në tatimin mbi të ardhurat sipas vlerësimeve të OECD.

Për hir të krahasimit, tatimi mbi të ardhurat ka 14.8% të të ardhurave mesatare franceze, 16.9% të të ardhurave mesatare holandeze, 18.3% të të ardhurave mesatare të banorit të SHBA, 19% të të ardhurave mesatare të gjermanit dhe 36.2% të të ardhurave të fituara. nga banori mesatar i Danimarkës”./albinfo.ch