Bashkohuni me ne në rrjetet sociale

Kosovalive SH.P.K.
Rruga Vicianum, 2/1 Arberi
10000 Prishtine
Kosovë

Email: [email protected]
Tel: 038 753 465
Tel: 043 588 700

Clearview AI:Gjobitet në Mbretërinë e Bashkuar për ruajtjen e paligjshme të imazheve të fytyrës

me 23 Maj 2022 ora 16:57

U Kopjua

Kompania e njohjes së fytyrës Clearview AI është gjobitur me më shumë se 7.5 milionë funte nga mbikëqyrësi i privatësisë në Mbretërinë e Bashkuar dhe i është thënë të fshijë të dhënat e banorëve të MB.

Kompania mbledh imazhe nga interneti për të krijuar një bazë të dhënash globale për njohjen e fytyrës. Zyra e Komisionerit të Informacionit (ICO) thotë se shkel ligjet e Mbretërisë së Bashkuar për mbrojtjen e të dhënave. Ajo ka urdhëruar firmën të ndalojë marrjen dhe përdorimin e të dhënave personale të banorëve të MB. CEO i Clearview AI, Hoan Ton-That, tha: “Jam thellësisht i zhgënjyer që Komisioneri i Informacionit në Mbretërinë e Bashkuar ka keqinterpretuar teknologjinë dhe synimet e mia.

“Ne mbledhim vetëm të dhëna publike nga interneti i hapur dhe jemi në përputhje me të gjitha standardet e privatësisë dhe ligjit. “Jam i dëshpëruar nga keqinterpretimi i teknologjisë së Clearview AI për shoqërinë.”

Përdorimi ‘i papranueshëm’ i të dhënave

ICO thotë se, globalisht, kompania ka ruajtur më shumë se 20 miliardë imazhe të fytyrës. Clearview AI merr fotografi të postuara publikisht nga Facebook, Instagram dhe burime të tjera, zakonisht pa dijeninë e platformës ose ndonjë leje.

John Edwards, Komisioneri i Informacionit në MB, tha: “Kompania jo vetëm që mundëson identifikimin e atyre njerëzve, por monitoron në mënyrë efektive sjelljen e tyre dhe e ofron atë si një shërbim komercial. Kjo është e papranueshme.” Z. Edwards vazhdoi: “Njerëzit presin që të dhënat e tyre personale të respektohen, pavarësisht se ku në botë përdoren të dhënat e tyre.” ICO tha se Clearview AI Inc nuk ofronte më shërbimet e saj për organizatat në Mbretërinë e Bashkuar, por, për shkak se kompania kishte klientë në vende të tjera, ajo ishte ende duke përdorur të dhënat personale të banorëve të MB.

Në nëntor 2021, ICO tha se kompania po përballej me një gjobë deri në 17 milion £ – pothuajse 10 milion £ më shumë sesa tani e ka urdhëruar të paguajë. Mbretëria e Bashkuar është bërë vendi i katërt që ndërmerr masa detyruese kundër firmës, pas Francës, Italisë dhe Australisë. Avokati nga firma amerikane Jenner and Block, Lee Wolosky tha:

“Ndërsa ne vlerësojmë dëshirën e ICO-së për të reduktuar dënimin e tyre monetar për Clearview AI, ne megjithatë qëndrojmë në pozicionin tonë se vendimi për të vendosur ndonjë gjobë është i pasaktë si çështje ligjore. “Clearview AI nuk i nënshtrohet juridiksionit të ICO-së dhe Clearview AI nuk bën biznes në MB në këtë moment.”

“Motori i kërkimit për fytyrat”

Sistemi i kompanisë lejon një përdorues të ngarkojë një foto të një fytyre dhe të gjejë ndeshjet në një bazë të dhënash me miliarda imazhe që ka mbledhur. Më pas ofron lidhje ku shfaqen në internet imazhet që përputhen.

ICO zbuloi se Clearview AI Inc shkeli ligjet e Mbretërisë së Bashkuar për mbrojtjen e të dhënave duke dështuar në: përdorni informacionin e njerëzve në MB në një mënyrë të drejtë dhe transparente kanë një arsye të ligjshme për mbledhjen e informacionit të njerëzve të ketë një proces për të ndaluar mbajtjen e të dhënave për një kohë të pacaktuar plotësojnë standardet më të larta të mbrojtjes së të dhënave të kërkuara për të dhënat biometrike Ai zbuloi gjithashtu se firma kishte kërkuar informacione shtesë personale, duke përfshirë foto, kur u pyet nga anëtarët e publikut nëse ato janë në bazën e të dhënave të tyre. Veprimi i ICO-së vjen pas një hetimi të përbashkët me Zyrën e Komisionerit Australian të Informacionit. Z. Edwards tha: “Ky bashkëpunim ndërkombëtar është thelbësor për të mbrojtur të drejtat e privatësisë së njerëzve në 2022.

“Kjo do të thotë të punosh me rregullatorët në vende të tjera, siç bëmë në këtë rast me kolegët tanë australianë.” Kutia e analizës nga Zoe Kleinman, redaktore e teknologjisë Clearview AI ka qenë prej kohësh një kompani e diskutueshme. Themeluesi i saj Hoan Ton-That këmbëngul se misioni i firmës është “të ndihmojë komunitetet dhe njerëzit e tyre të jetojnë jetë më të mirë dhe më të sigurt” dhe se të gjitha të dhënat që ajo ka mbledhur janë të disponueshme lirisht në internet.

Ai thotë se baza e të dhënave e madhe e fytyrave të Clearview ka ndihmuar me sukses zbatimin e ligjit për të luftuar krimet “të tmerrshme”. Clearview nuk bën më biznes në MB, por klientët e saj të mëparshëm përfshijnë Policinë Metropolitane, Ministrinë e Mbrojtjes dhe Agjencinë Kombëtare të Krimit. Megjithatë, e gjithë databaza e saj prej 20 miliardë imazhesh, e cila përfshin në mënyrë të pashmangshme banorët e Mbretërisë së Bashkuar, do të jetë ende e disponueshme për ata me të cilët punon në vende të tjera. A do ta dimë ndonjëherë se kush ishte në të vërtetë në të? Ndoshta jo – por nëse ka foto të tua në internet, atëherë mund të jesh.

Dhe ka shumë pak gjasa që të jeni pyetur nëse kjo është në rregull. Kur Italia e gjobiti firmën me 20 milionë euro në fillim të këtij viti, Clearview u kundërpërgjigj, duke thënë se nuk funksiononte në asnjë mënyrë që e vendoste atë nën juridiksionin e ligjit të BE-së për privatësinë GDPR. A mund të argumentojë të njëjtën gjë në MB, ku gjithashtu nuk ka operacione, klientë apo seli? Tani mund të sfidojë vendimin e ICO-së – dhe ndoshta do ta bëjë.