In Medias Res

Editoriale

Bashkohuni me ne në rrjetet sociale

Kosovalive SH.P.K.
Rruga Vicianum, 2/1 Arberi
10000 Prishtine
Kosovë

Email: [email protected]
Tel: 038 753 465
Tel: 043 588 700

Dy amerikanë fitojnë Çmimin Nobel në Ekonomi

me 12 Tetor 2020 ora 17:17

U Kopjua

Dy ekonomistë amerikanë, Paul Milgrom dhe Robert Wilson, kanë fituar Çmimin Nobel në Ekonomi, për kontributin e tyre në teorinë e ankandeve, tha të hënën Akademie Mbretërore Suedeze e Shkencave.

Teoria e ankandeve është një degë e ekonomisë së zbatuar që merret me mënyrën sesi sillen njerëzit në tregjet e ankandeve dhe kryen kërkime në fushën e tregjeve të ankandeve. Teoria ndihmon në informimin dhe organizimin e ankandeve, sidomos për ato në privatizimin e kompanive shtetërore ose në shitjen e licencave për përdorim në fushën e elektromagnetikës.

Çmimi në ekonomi njihet zyrtarisht si çmimi “Sveriges Riksbank”. U dha për herë të parë nga Banka Qendrore e Suedisë në vitin 1969, në nderim të industrialistit Alfred Nobel.

Në vitin 2019, çmimi iu dha Abhijit Banerjee, Esther Duflo dhe Michael Kremer, për punën e tyre në lehtësimin e varfërisë globale.

Javën e kaluar, Programi Botëror i Ushqimit, degë e Organizatës së Kombeve të Bashkuara, fitoi Çmimin Nobel për Paqen.