In Medias Res

Editoriale

Bashkohuni me ne në rrjetet sociale

Kosovalive SH.P.K.
Rruga Vicianum, 2/1 Arberi
10000 Prishtine
Kosovë

Email: [email protected]
Tel: 038 753 465
Tel: 043 588 700

Ekspozohen numrat e telefonit të 267 milion përdoruesve të Facebook

me 20 Dhjetor 2019 ora 09:33

U Kopjua

Mirësevini në një episod tjetër të shkeljes së të dhënave në Facebook. Me përfundimin e vitit 2019, Facebook përsëri ka zhgënjyer përdoruesit e tij duke ekspozuar të dhënat e tyre personale në internet. Siç u zbulua nga studiuesi i sigurisë Bob Diachenko së bashku me Comparitech, numrat e telefonit, emrat dhe ID-të e përdoruesit të Facebook-ut, deri në 267 milion njerëz kishin mbetur të hapur për këdo që të vidhte.

Baza e të dhënave ishte e disponueshme pa asnjë vërtetim duke e bërë atë lehtësisht të arritshme për publikun e gjerë. Studiuesit e sigurisë thonë se të dhënat e ekspozuara ishin të disponueshme për dy javë në internet para se të hiqeshin.

Raporti thotë, “Informacioni i përfshirë në bazën e të dhënave mund të përdoret për të kryer spam SMS në shkallë të gjerë dhe fushata phishing, midis kërcënimeve të tjera për përdoruesit fundorë.”

Shumica e përdoruesve të prekur nga kjo shkelje e të dhënave në Facebook janë përdoruesit e SH.B.A.-së..

Diachenko beson se baza e të dhënave është rezultat i një operacioni të paligjshëm të shkruajtjes së të dhënave në API të Facebook të drejtuar nga hakerat në Vietnam.