Kulturë

Bashkohuni me ne në rrjetet sociale

Kosovalive SH.P.K.
Rruga Vicianum, 2/1 Arberi
10000 Prishtine
Kosovë

Email: [email protected]
Tel: 038 753 465
Tel: 043 588 700

Evropës i rikthehet furnizimi me gazin rus

11:20 / 21 Korrik 2022

U Kopjua

Rusia ka rifilluar furnizimin me gaz në Evropë përmes tubacionit të saj më të madh, Nord Stream 1, pas një ndërprerje 10-ditore të mirëmbajtjes.

Ka ekzistuar frika se Moska mund të mos kishte rifilluar rrjedhën në përgjigje të sanksioneve të BE-së për luftën në Ukrainë.

Të mërkurën, Komisioni Evropian u kërkoi vendeve të reduktojnë përdorimin e gazit me 15 për qind gjatë muajve të ardhshëm në rast se Rusia ndërpret furnizimin për Evropë, shkruan BBC.

Rusia furnizoi Evropën 40 për qind të gazit të saj natyror vitin e kaluar.

Gjermania ishte e importuesi më i madh i kontinentit në vitin 2020, por ka reduktuar varësinë e saj nga gazi rus nga 55 për qind në 35 për qind. Përfundimisht, ajo dëshiron të ndalojë plotësisht përdorimin e gazit nga Rusia,

Gjermania ishte importuesi më i madh i kontinentit në vitin 2020, por ka reduktuar varësinë e saj nga gazi rus nga 55% në 35%. Përfundimisht, ajo dëshiron të ndalojë plotësisht përdorimin e gazit nga Rusia.

Presidenti rus Vladimir Putin ka kërkuar të zvogëlojë frikën, duke u thënë gazetarëve se firma shtetërore e gazit Gazprom do të përmbushë të gjitha detyrimet e saj kontraktuale.

Tubacioni rifilloi operimin herët në mëngjes të enjten, por një zëdhënës tha se ai po jepte vetëm 40% të kapacitetit të tij.

Ky është i njëjti nivel me të cilin funksiononte në mesin e qershorit, kur Gazprom ndërpreu rrjedhën e gazit duke fajësuar një vonesë në kthimin e pajisjeve që servisoheshin nga Siemens Energy e Gjermanisë.

Gazi po rrjedh përsëri, por me një kapacitet të reduktuar.

Pak në Berlin, apo në ndonjë kryeqytet tjetër evropian, i besojnë Vladimir Putinit për të furnizuar energjinë nga e cila, veçanërisht, Gjermania varet kaq shumë.

Edhe pse Evropa zhytet në një valë të nxehti, ministrat këtu janë me dhimbje të vetëdijshme se vendi aktualisht nuk ka gaz të mjaftueshëm të depozituar për ta kaluar atë gjatë dimrit.

Ata po i nxisin njerëzit të kursejnë energji, duke u përpjekur të sigurojnë furnizime me gaz natyror të lëngshëm nga vendet e tjera dhe madje të ndezin termocentralet e vjetra të qymyrit, pavarësisht një premtimi për të hequr gradualisht karburantin fosil.

Udhëheqësit e industrisë kanë paralajmëruar se një mungesë e gazit, e cila ende mund të çojë në racionimi, mund të shkaktojë një recesion.

Kjo do të kënaqte Vladimir Putinin, i cili dëshiron të provokojë kaos politik dhe ekonomik në Perëndim.