Kulturë

Bashkohuni me ne në rrjetet sociale

Kosovalive SH.P.K.
Rruga Vicianum, 2/1 Arberi
10000 Prishtine
Kosovë

Email: [email protected]
Tel: 038 753 465
Tel: 043 588 700

Hidrocentrali i së ardhmes

10:29 / 27 Qershor 2022

U Kopjua

Një masiv me pyje të dendur ngrihet madhështorisht lart mbi Carinthian Mölltal. Asgjë nuk sugjeron që kantieri më i madh i ndërtimit të centralit në Evropë është thellë në shkëmb.

Centrali me pompa Reißeck II futet pa probleme në peizazh. Një ndërhyrje në natyrë vështirë e perceptueshme nga jashtë, me rëndësi të madhe për suksesin e tranzicionit energjetik.

Pomponi, ruani, prodhoni!

“Centralet reverzibile me pompa janë teknologjia më e mirë për ruajtjen me efikasitet të energjisë elektrike,”

Kjo po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme sa më shumë burime alternative të energjisë që përdorim – sepse rendimenti i tyre është i vështirë për t’u kontrolluar.” Nëse, për shembull, një erë e ashpër fryen në parqet e erës , ka më shumë energji elektrike në dispozicion se sa mundet rrjeti t’i trajtojë. Në centralin e magazinimit , uji pompohet nga një liqen depozitues më i ulët në një liqen më të lartë. Kështu, energjia e tepërt e erës mund të ruhet në formën e punës.

Pika kryesore: procesi është i kthyeshëm. Nëse nuk ka erë dhe ka nevojë për energji elektrike, uji derdhet nga rezervuari lartë në një rezervar më të ulët duke prodhuar energji brenda pak sekondave. Uji bie deri në 500 metra poshtë dhe drejton gjeneratorë të shumtë nëpërmjet turbinave. Në këtë mënyrë, energjia elektrike mund të gjenerohet dhe futet në rrjet brenda disa sekondave . Centralet e magazinimit me pompa përdorin të njëjtin ujë disa herë – kjo nuk është vetëm fitimprurëse, por edhe mbron mjedisin.

Reisseck ll

Por për cilat dimensione magazinimi po flasim në të vërtetë këtu?

Centrali Reisseck II me pompa magazinimi do të ketë një prodhim prej 430 megavat (MW) në të ardhmen. Kjo do të thotë se prodhimi i 200 turbinave me erë mund të ruhet.

Deri në 250 specialistë po punojnë aktualisht për ndërtimin e projektit, i cili do të kushtojë rreth 400 milionë euro. Ndërtimi është pothuajse i përfunduar – operimi do të fillojë vitin e ardhshëm.

Pavarësisht këtyre dimensioneve gjigante, peizazhi mbetet kryesisht i pambuluar nga objekti i depozitimit të pompuar. Këtë e tregon edhe projekti tjetër Limberg II në Kaprun/Salzburg, për të cilin kam shkruar ditë më parë.

I gjithë ndërtimi shkon nën tokë. Vetëm portat e hyrjes mund të shihen nga jashtë. Limberg II, me kapacitetin e tij 480 MW, është në funksion që nga viti 2012 dhe gjeneron rreth 10% të kapacitetit të rrjetit të kërkuar në Austri në kohën e pikut të konsumit.

Sipas ekspertëve Bateritë e propozuara janë aventura teknologjike dhe heqja dorë nga këto bateri është e mëse e nevojshme

Ndërkaq , projekte të tilla si Limberg II ose Reißeck II nuk luajnë vetëm një rol qendror për tregun vendas. “Austria është gjeografikisht në mes – por ajo është gjithashtu në qendër të rrjetit të transportit në mbarë Evropën.

Përveç kësaj, Austria ka një peizazh unik për përdorimin efikas të centraleve të magazinimit me pompa.Për këto arsye, ajo ka lulëzuar prej kohësh në baterinë e gjelbër të Evropës.

Faktet flasin vetë.

Rreth 170 centrale të magazinimit me pompa janë aktualisht në funksionim në të gjithë Evropën. Austria përbën 12% të kapacitetit total të magazinimit.

Për krahasim: në prodhimin e energjisë elektrike është vetëm 2.1%. Së bashku, Austria, Gjermania dhe Zvicra kanë një kapacitet prej 12,000 MW. Sipas një studimi të VDE (Shoqata për Teknologjitë Elektrike, Elektronike dhe Informacionit), vetëm Gjermania ka nevojë për 32,000 MW shtesë.

Prandaj është e qartë se zgjerimi duhet të vazhdojë. Ky është përfundimi i arritur nga një studim aktual i Ministrisë Federale Gjermane për Çështjet Ekonomike dhe Energjetike (BMWi). Sipas ekspertëve, centralet klasike të magazinimit me pompë në Austri, Gjermani dhe Zvicër duhet të provojnë veten përballë presionit në rritje të konkurrencës. Megjithatë, gjatë një periudhe prej 100 vjetësh, ato do të jenë të domosdoshme për kalimin në një furnizim të qëndrueshëm me energji elektrike.

Kjo e bën të qartë: e ardhmja e rrjeteve tona do të vazhdojë të karakterizohet nga magazinimi me pompa !

Duam t’i themi ministres sonë të energjetikës z Artane Rizvanolli, se Strategjia e Energjisë

2022-2030 nuk mund të quhet teknikisht Strategji e asesi zgjidhje e qendrueshme teknike për tranzicionin e domosdoshëm energjetik të Kosovës, pa disa projekte hidrocentralesh reverzibile të ngjashme si Limberg dhe Reisseck!

Konfiguracioni i territorit të Kosovës ka dhjetëra vende ku mund të ngriten me sukses hidrocentrale të tilla !

Vjenë 20.6.2022