In Medias Res

Editoriale

Bashkohuni me ne në rrjetet sociale

Kosovalive SH.P.K.
Rruga Vicianum, 2/1 Arberi
10000 Prishtine
Kosovë

Email: [email protected]
Tel: 038 753 465
Tel: 043 588 700

Këto shtete ende e ndalojnë Bitcoin dhe kryptovalutat tjera

me 6 Maj 2022 ora 14:03

U Kopjua

Bitcoin ka qenë i diskutueshëm që nga fillimi i tij në 2009, ashtu si edhe kriptovalutat e mëvonshme që pasuan pas tij.

Ndërsa kritikohet gjerësisht për paqëndrueshmërinë e tij, përdorimin e tij në transaksione kriminale dhe për përdorimin e tepruar të energjisë elektrike për ta nxjerrë atë, kripto po shihet nga disa, veçanërisht në botën në zhvillim, si një port i sigurt gjatë stuhive ekonomike.

El Salvador u bë vendi i parë që e bëri atë monedhë të ligjshme në shtator 2021, e ndjekur tani nga Republika e Afrikës Qendrore në prill të këtij viti .

Disa vende kanë vendosur kufizime në mënyrën se si mund të përdoret Bitcoin, me bankat që ndalojnë klientët të bëjnë transaksione me kriptomonedha. Vende të tjera e kanë ndaluar përdorimin e Bitcoin dhe kriptomonedhave me gjoba të rënda për këdo që kryen transaksione kripto.

Algjeria

Algjeria aktualisht ndalon përdorimin e kriptomonedhës pas miratimit të një ligji financiar në vitin 2018 që e bëri të paligjshme blerjen, shitjen, përdorimin ose mbajtjen e valutave virtuale.

Bolivia

Ekziston një ndalim i plotë i përdorimit të Bitcoin në Bolivi që nga viti 2014. Banka Qendrore Boliviane nxori një rezolutë që e ndalon atë dhe çdo monedhë tjetër që nuk rregullohet nga një vend apo zonë ekonomike.

Kinë

Kina ka goditur kriptovalutat me intensitet në rritje gjatë vitit 2021. Zyrtarët kinezë kanë lëshuar vazhdimisht paralajmërime për njerëzit e saj që të qëndrojnë larg tregut të aseteve dixhitale dhe kanë shtrënguar ashpër minierat në vend, si dhe shkëmbimet e monedhës në Kinë dhe jashtë saj.

Kolumbia

Në Kolumbi, institucionet financiare nuk lejohen të lehtësojnë transaksionet me Bitcoin. Superintendencia Financiera paralajmëroi institucionet financiare në vitin 2014 se ata nuk mund të “mbrojnë, investojnë, ndërmjetësojnë ose menaxhojnë operacionet e parave virtuale”.

Egjipti

Dar al-Ifta e Egjiptit, organi kryesor këshillimor islamik i vendit, nxori një dekret fetar në vitin 2018, duke i klasifikuar transaksionet e Bitcoin si “haram”, diçka e ndaluar sipas ligjit islamik.

Indonezia

Banka e Indonezisë, banka qendrore e vendit, nxori rregullore të reja që ndalojnë përdorimin e kriptomonedhave, përfshirë Bitcoin, si një mjet pagese nga 1 janari 2018.

Irani

Bitcoin ka një marrëdhënie komplekse me regjimin iranian. Për të shmangur ndikimin më të keq të sanksioneve ekonomike gjymtuese, Irani është kthyer në praktikën fitimprurëse të nxjerrjes së Bitcoin për të financuar importet.

Ndërsa Banka Qendrore ndalon tregtimin e kriptomonedhave të krijuara jashtë shtetit, ajo ka inkurajuar minierat e Bitcoin në vend me stimuj.

Rreth 4.5 për qind e nxjerrjes së Bitcoin në botë ndodh në Iran, i cili, sipas firmës analitike të blockchain Elliptic, mund të përbëjë të ardhura mbi 1 miliardë dollarë (843 milionë euro).

Indi

India po bëhet gjithnjë e më armiqësore ndaj kriptomonedhave. Më 23 nëntor, qeveria njoftoi synimin e saj për të prezantuar një projekt-ligj të ri në parlamentin indian, i cili do të krijonte një monedhë të re dixhitale të mbështetur nga banka qendrore, si dhe do të ndalonte pothuajse të gjitha kriptovalutat.

Iraku

Pavarësisht përpjekjeve të vazhdueshme nga autoritetet për të bllokuar përdorimin e tyre, kriptovalutat po bëhen gjithnjë e më të njohura në Irak. Banka Qendrore e Irakut ka qenë veçanërisht armiqësore, duke lëshuar një deklaratë në vitin 2017 që ndalonte përdorimin e tyre, e cila është ende në fuqi deri në ditët e sotme.

Kosova

Ndërsa mbajtja ose tregtimi i aseteve të kriptomonedhave nuk është ende i ndaluar në Kosovë, qeveria njoftoi një ndalim të minierave të kriptove në fillim të janarit, duke e fajësuar për një krizë energjetike në rritje.

Nepali

Banka Rastra e Nepalit e shpalli Bitcoin të paligjshëm që nga gushti 2017.

Maqedonia e Veriut

Maqedonia e Veriut është i vetmi vend evropian deri më tani që ka një ndalim zyrtar të kriptove

Rusia

Rusia ka një lidhje të mprehtë me kriptomonedhën, e bërë edhe më e ndërlikuar nga pushtimi i saj i vazhdueshëm i Ukrainës.

Ndërsa kripto-ja nuk është e jashtëligjshme në Rusi, deri vonë ka pasur një konflikt kundër përdorimit të tij. Tani, ajo po shihet si një shpëtimtar për të ndihmuar vendin të shmangë sanksionet e rënda financiare të vendosura nga Perëndimi.

Presidenti rus Vladimir Putin e ka lidhur vazhdimisht kriptomonedhën me aktivitetin kriminal, duke bërë thirrje për vëmendje më të madhe në veçanti ndaj transaksioneve ndërkufitare të kriptove.

Turqia

Më 16 prill 2021, Banka Qendrore e Republikës së Turqisë nxori një rregullore që ndalonte përdorimin e kriptomonedhave duke përfshirë Bitcoin, drejtpërdrejt ose tërthorazi, për të paguar mallra dhe shërbime. .

Vietnami

Banka Shtetërore e Vietnamit ka deklaruar se emetimi, furnizimi dhe përdorimi i Bitcoin dhe kriptove të tjera janë të paligjshme si një mjet pagese dhe janë subjekt i dënimit me gjoba që variojnë nga 150 milion VND (5,600 €) deri në 200 milion VND (7,445 €). ).

Megjithatë, qeveria nuk e ndalon tregtimin e Bitcoin ose mbajtjen e tyre si asete. (TP).