In Medias Res

Editoriale

Bashkohuni me ne në rrjetet sociale

Kosovalive SH.P.K.
Rruga Vicianum, 2/1 Arberi
10000 Prishtine
Kosovë

Email: [email protected]
Tel: 038 753 465
Tel: 043 588 700

NordVPN konfirmon se është hakuar

me 22 Tetor 2019 ora 09:35

U Kopjua

Kur bëhet fjalë për mbrojtjen e intimitetit në internet, shumë njerëz preferojnë Rrjetet Virtuale Private VPN ose VPN. Sidoqoftë, si e garantoni intimitetin tuaj në internet kur serverët VPN hakohen? NordVPN, një nga VPN-të më të njohura të përdorura nga miliona përdorues në të gjithë botën, ka konfirmuar se një nga serverët e tij ishte hakuar përsëri në mars të vitit 2018.

Një çelës i sigurisë i brendshëm i skaduar është fajësuar për shkeljen. Kompania thotë se në njërën nga qendrat e të dhënave me vendndodhje në Finlandë është arritur në mënyrë të paautorizuar. Hakeri arriti të futet në server duke shfrytëzuar një sistem të pasigurt të menaxhimit në distancë të vendosur nga ofruesi i qendrës së të dhënave. NordVPN thotë se nuk ka ditur për ndonjë sistem të tillë përpara shkeljes.

NordVPN ka konfirmuar që serveri i hackuar nuk përmbante të dhëna të përdoruesit. Prandaj, nuk ka asnjë shans që të dhënat e përdoruesit të jenë vjedhur nga serveri. Kompania gjithashtu ka thënë se nuk ka asnjë mjet për të përdorur çelësin privat të skaduar për dekriptimin e trafikut VPN në serverat e tjerë të tij.

Ofruesi VPN pranoi që prishja e serverit ndodhi “disa muaj më parë”, por arsyeja pse ata nuk i shpërndanë informacionin pasi donin të ishin “100% të sigurt se secila përbërës brenda infrastrukturës tonë është i sigurt”.

Sipas TechCrunch, NordVPN nuk është ofruesi i vetëm VPN që u hakua vitin e kaluar. Besohet se TorGuard dhe VikingVPN u komprometuan edhe në incidentet e mëparshme.