In Medias Res

Editoriale

Bashkohuni me ne në rrjetet sociale

Kosovalive SH.P.K.
Rruga Vicianum, 2/1 Arberi
10000 Prishtine
Kosovë

Email: [email protected]
Tel: 038 753 465
Tel: 043 588 700

Nuk ia huqi asnjëherë, parashikuesi i zgjedhjeve nxjerr Bidenin president të ri të SHBA-ve

me 7 Gusht 2020 ora 11:15

U Kopjua

Profesori i famshëm për parashikimin e saktë të fituesit të çdo zgjedhjeje presidenciale në SHBA, që nga viti 1984 ka nxjerrë verdiktin e tij për vitin 2020.


Profesori i Universitetit Amerikan Allan Lichtman përdor një sistem që ai krijoi nga 13 “çelësa” që vendosin se kush do të fitojë Shtëpinë e Bardhë. Në vitin 2016, Lichtman ishte një nga ata të paktët parashikues që thanë që Trump do të ishte presidenti i ardhshëm – dhe ai gjithashtu parashikoi që Trump do të hetohej.

Katër vjet pas atyre thirrjeve, ai parashikon një fitore të Biden në nëntor.

Por Lichtman e konsideron një garë të ngushtë këto zgjedhje, dhe vëren se ka faktorë të jashtëzakonshëm që mund të ndryshojnë ende rezultatin.

Sipas sistemit të Lichtman, shtatë nga 13 çelësat favorizojnë Biden dhe gjashtë favorizojnë Trump, duke i dhënë kandidatit të supozuar Demokratik përparësinë më të vogël për fitoren.

Por Lichtman e sheh Bidenin të ketë avantazh, veçanërisht në dritën e pandemisë dhe lëvizjes kombëtare të protestave kundër brutalitetit të policisë dhe racizmit sistematik.

Trazirat shoqërore, kolapsi aktual ekonomik dhe fshirja e pandemisë së përfitimeve ekonomike të Trump të gjitha luajnë në një fitore të Biden, thotë Lichtman. Vala e vazhdueshme e skandaleve gjatë presidencës së Trump – përfshirë hetimi e tij gjithashtu e bëjnë më të mundshme që Biden do të mbizotërojë