In Medias Res

Editoriale

Bashkohuni me ne në rrjetet sociale

Kosovalive SH.P.K.
Rruga Vicianum, 2/1 Arberi
10000 Prishtine
Kosovë

Email: [email protected]
Tel: 038 753 465
Tel: 043 588 700

Privatësia në Epokën Digjitale – Motorët e kërkimit

me 27 Dhjetor 2019 ora 12:15

U Kopjua

Google është motor kërkim me i njohuri dhe i popullarizuar për shfrytëzuesit e internetit, pasuar nga Bing dhe Yahoo.  Ajo qe duhet te dini është se kërkimet e kërkimit në Google, Bing ose Yahoo do të ruhen në arkivat e këtyre kompanive. Dhe ne varësi te kërkimeve paraprake, çdo shfrytëzues do ketë rezultatet e personalizuara.  Nëse keni kërkuar ne Googel pushime ne SHBA, ne çdo faqe te shfletuar do gjeni “oferta” për pushime ne SHBA.

Por a ka motor kërkimi qe nuk ruajt kërkimet e juaja, nuk mbikëqyrin i preferencat e juaja dhe nuk bëjnë personalizimin bazuar ne sjelljen e juaj online.

Më i njohuri prej tyre është DuckDuckGo, i cili nuk ruaj te dhënat e juaja ose të dhëna të pajisjes, dhe ato te dhena nuk transferon tek rrjetet e reklamimit. Si dhe duke ruajtur indeksin e vet, DuckDuckGo kthen rezultatet e kërkimit nga më shumë se njëqind sisteme pa i informuar ata se kush kërkoi çfarë.

Motori i kërkimit StartPage përdor rezultatet e Google. Zhvilluesit e saj paguajnë gjigantin e kërkimit në këmbim të këtij të fundit duke mos kërkuar të dhënat tuaja. StartPage lejon gjithashtu hapjen anonime të faqeve të internetit nga rezultatet e kërkimit.

Ekzistojnë edhe motorë kërkimi privat, të tilla si Swisscows dhe Gibiru, që përdorin vetëm algoritmet e tyre.